nedjelja, 3. srpnja 2011.

Fantastic Zagreb Film Festival


Zagreb je 2. srpnja dobio novi filmski festival- Fantastic Zagreb Film Festival. Riječ je o Nultom izdanju prvog festivala fantastičnog filma u cijeloj regiji koji će trajati do 9. srpnja 2011. Ovogodišnji festival predstavlja najavu većeg prvog izdanja u 2012. Organizatori tvrde da će festival Fantastic Zagreb okupiti filmove fantastike i srodnih žanrova (znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama itd). Projekcije se održavaju na 2 otvorene lokacije. Prva je plato kod crkve Sv. Katarine (Gradec) i plato iznad garaže u Tuškancu, te u Kinu Europa. Filmovi će se prikazivati kroz 6 programa, te u ovogodišnjem nultom izdanju ponuditi širok spektar naslova, od Japana i Koreje do Francuske, UK, Španjolske i bivše Jugoslavije.

U subotu na zagrebačkom Gradecu u uvodnom obraćanju festivalskoj publici direktorica Mirjana Mia Pećina izjavila je da se godinu i pol planira na Gornjem gradu u Zagrebu napraviti filmski festival. Rekla je da je Gornji grad prva lokacija na koju se mislilo pri planiranju festivala iz razloga što Zagrebom vladaju legende kao što su Griča vještica, Krvavi most i druge, te da je želja organizatora bila više ispromovirati te priče. Posebno se zahvalila Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici Grada Zagreba i ostalim partnerima i sponzorima jer da se bez njihove pomoći festival ne bi mogao održati.

Stjepan Hundić, umjetnički direktor festivala, izjavio je da je organizator novi filmski festival inicirao kao poklon Zagrebu i njegovim građanima te se nada da će festival svojom kvalitetom obogatiti kulturnu ponudu grada.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević službeno je otvorila festival. Izjavila je kako su u Zagrebu ponosni što su domaćini velikim festivalima kao što je ZFF, Festival židovskog filma, Animafest, Ljetne noći Exita i dr. Dodala je kako se nada da će publika uživati u novom festivalu koji se uklapa u program kulturne ponude Zagreba, te  da će se sljedeće godine filmovi gledati i na obnovljenoj ljetnoj pozornici kina Tuškanac koje najbolje utjelovljuje duh festivala.

Nulto izdanje festivala na Gradecu počelo je filmom belgijsko-nizozemske koprodukcije koji je nagrađen na festivalu Fantasporto 2011. kao najbolji film te za najbolji scenarij. Riječ je o filmu naziva „Zwart water“ („Two eyes staring“ / „Crna voda“) autora Elberta van Striena, a radi se o psihološkom trileru s elementima horora. Film priča priču o djevojčici koja na neočekivan način otkriva tajnu svoje majke koja je kao djevojčica otrovala svoju sestru blizanku. Publiku je uspješno držao u napetoj neizvjesnosti laganijim tempom izmjene kadrova s jezovitom fabulom, te iznenadnim blicevima kadrova s prikazima jeze i užasa koji su dobro prodrmali publiku. Film se osim audio-vizualno-fabularne jezovitosti isticao i odličnom fotografijom i dobro ukomponiranim filmskim efektima. Ipak, zadnje minute filma bile su prekinute iznenadnim pljuskom, a publika je masovno pobjegla s jedne od najljepših zagrebačkih otvorenih kino-pozornica.

Prekrasan pogled na zagrebačku katedralu i vizuru grada, u kombinaciji sa scenama koje tjeraju strah u kosti više je nego dobar način kako da se uobičajena monotonija koja ljeti vlada zagrebačkim asfaltom osvježi adrenalinskim horor doživljajima.

„Nešto zabavno, zastrašujuće i krvavo sve je što biste mogli mogli očekivati oko ponoći i to vas sve čeka tjekom festivala“- riječi su koje je umjetnički direktor festivala uputio stranoj publici, a one možda najjednostavnije sažimaju atmosferu koja će vladati na projekciji filma nultog izdanja Fantastic Zagreb Film Festivala.

Nema komentara:

Objavi komentar