četvrtak, 30. lipnja 2011.

16. Međunarodna izložba karikatura – „Poroci“


Saša Dimitrijević
U Galeriji Klovićevi dvori, 28. lipnja 2011. otvarila se 16. međunarodna izložba karikature na temu “Poroci”. Na izložbi je izloženo stotinjak radova, od ukupano 744 pristiglih karikatura 331. autora iz 61 zemlje. Između brojnih radova našli su se i karikature istaknutih hrvatski autora afirmiranih i na međunarodnoj sceni Nikole Listeša i Mojmira Mihatova.
Prvu nagradu osvojio je srpski karikaturist Saša Dimitrijević (1000 eura), koji najčešće crta novinsku karikaturu te politički i socijalno angažirane radove. Drugu nagradu dobio je svjetski nagrađivani ruski karikaturist Mikhail Zlatkovski (500 eura), a treću Grahame Arnould iz Kanade (300 eura) .
Posebna priznanja dodijeljena su Darku Drljeviću (Crna Gora), Vladimiru Stankovskom (Srbija), Niku Titaniku (Hrvatska), Mikhailu Zlatkovskom (Rusija) i Hugu Nemetu (Srbija).

U ocjenjivačkom sudu bili su povjesničar umjetnosti Frano Dulibić (Predsjednik ocjenjivačkog suda), karikaturist Ratko Maričić, dizajner Siniša Mareković, “stand up” komičar Pedja Bajović i karikaturist Marijan Pavičić. 
Mikhail Zlatkovski

Više o izložbi ispričao je Zdenko Puhin, dugogodišnji tajnik Hrvatskog društva karikaturista.

Što možete reći o financijskoj potpori ovoj izložbi i društvu karikaturista kao njenom organizatoru?

Puhin: „Već niz godina imamo financijsku podršku Ministarstva kulture republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba. Ipak, nažalost moram reći i da kako se razvija kriza u Hrvatskoj, a na kraju krajeva i u svijetu, tako je i ta pomoć sve manja i manja. Mi već godinama ističemo da bismo članove žirija i prvonagrađene htjeli dovesti u Zagreb. Ovako je na otvaranju izložbe malo tužno, kad nema onog prvonagrađenoga. No, to nismo mogli ni u boljim vremenima kad smo dobili malo više novaca, a dobiti sponzora danas je zbilja jako teško. Zaista bi trebalo imati nekoga na nekom dobrom mjestu. Ali ipak smo zahvalni za ovo što dobijemo, pa ćemo se koliko-toliko uspjeti pokrpati.“

Grahame Arnould
Koji su Vaši dojmovi o ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi karikatura u Zagrebu, o preseljenju u novi prostor? Da li će se i narednih godina međunarodna izložba karikatura održavati u Klovićevim dvorima?

Puhin: „Ovo je jedan od ljepših prostora u kojima smo nastupali, u kojem je međunarodna izložba bila postavljena. Nadamo se da će nam ovdje ravnateljica Klovićevih dvora izaći u susret pa da ćemo se i iduće godine naći na ovako lijepom mjestu.

Ove godine izložba je sigurno bila uspješna, između ostalog i po pokazateljima, a to je broj država sudionica- 61 država, 331 autor. Čini mi se da je to 2. ili 3. rezultat ako se gleda po broju autora koji se odazovu na naš poziv, te mi se čini da je to možda najviše radova koje smo ikada dobili- ukupno 744 rada. Sve to je pokazatelj dobrog odaziva, što upućuje na to da smo pogodili temu.

Tema je dovoljno široka da su, kako ja to kažem, neki autori crtali posebno za našu izložbu a neki su u ladicama našli neke radove na tu temu.„

Što možete reći o načinu ocjenjivanja radova?

Puhin: „Žiri je samostalan u ocjenjivanju i postoji žiriranje u 5 krugova. Počinje se tako da se 5 člana žirija šeću među radovima i u ruku uzimaju one za koje smatraju da su za daljnji izbor vrijedni, pa idu u daljnje žiriranje. Potom se odbace svi oni koji nisu izabrani, a dalje se nastavlja s bodovanjem. Najveći broj bodova odlučuje o pobjedniku. Sigurno je da netko više voli onoda koji je završio na 2. mjestu ili onoga koji je dobio samo posebno priznanje. Ja mislim da je ovo pošten način da se dođe do pobjednika.“

Ove godine imate novog predsjednika Vašeg društva. Možete li reći nešto više o tome?

Puhin: „Predsjednik je do sada bio Ivan Šarić, koji je stvorio podlogu za rad ovog društva, jer je kao doministar u Ministarstvu kulture u prethodnom mandatu pomogao da počnemo dobivati prva sredstva za ove naše izložbe. Tu je bila njegova ogromna uloga. Bio je niz godina predsjednik, pa je i sam rekao da bi možda netko novi trebao doći, a koji bi možda donio neke nove ideje. Mislim da smo pogodili s Davorom Trgovčevićem, koji je već niz godina bio u izvršnom odboru, a ovo je bila samo jedna sitna promjena. Šarić je ostao u izvršnom odboru, a Trgovčević koji je i prethodne godine bio u izvršnom odboru sada je postao predsjednik, koji meni kao tajniku puno pomaže što mi je i potrebno.“

Nik Titanik
Davor Trgovčević u predgovoru ovogodišnjeg kataloga...

„Hrvatsko društvo karikaturista je od svojeg nastanka 1985. punopravni član FECO-a (Europske organizacije karikaturističkih udruga), a takvom zadovoljavajućem statusu hrvatske karikature u svijetu svjedoči i ovogodišnji odaziv autora  na 16. međunarodnu izložbu karikatura u Zagrebu. Unatoč relativno skromnom nagradnom fondu prepoznali su trud organizatora u namjeri da zadrži visok nivo ove izložbe u svim ostalim elementima, od kataloga, preko njenog medijskog praćenja te njenog gostovanja tijekom cijele godine u raznim sredinama unutar Hrvatske, koja se organiziraju nakon postavljanja u Zagrebu, pa ju na taj način posjeti izuzetno veliki broj ljubitelja karikature.
....
Nadamo se da će se svi neporočni (ako takvi uopće postoje) koji posjete izložbu ili pogledaju katalog dobro nasmijati, a svi ostali koji se prepoznaju u nekom od radova zamisliti, pa možda nakon toga smanjiti svoju poročnost ili ju čak potpuno staviti pod kontrolu.“

Izložba traje do 10.srpnja 2011.

Nema komentara:

Objavi komentar