srijeda, 20. srpnja 2011.

Izložba Vladimira Tuđe – „My Way“


U Galeriji Zvonimir, 13. srpnja otvorena je izložba umjetnika Vladimira Tuđe, koja nosi naziv „My Way“.  Riječ je o izložbi na kojoj su izložene slike i nekoliko skulptura umjetnika specifičnog likovnog izričaja. Središnji dio izložbe svakako su slike koje već na prvi pogled karakterizira bogati kolorit, nesputani potez kistom, stilizacija, te gradiranje  figurativnog do razine karikaturalnosti i apstrakcije. Tematski slikama dominira ljudski lik, tj. prikaz tzv. „malog čovjeka“ u različitim životnim situacijama, ponegdje i različith društveno-kulturnih konteksta. Tehnika slikanja je vrlo često akril na kartonu, čiji su nanosi boje vrlo prozračni, puni svjetlosti, vividnih boja punih izražajnosti.


Prethodna Tuđina samostalna izložba koja se održala u ožujku 2011. godine u „Ico Gallery“ u New Yorku potaknula je nešto veći interes medija za njegov rad, a zagrebačka publika konačno ima priliku vidjeti što je to intrigantno u njegovom radu. Običnom laiku njegove slike učinit će se vrlo prostodušnim, u likovnom izrazu teme i emocija. Slike su to koje tjeraju osmjeh na lice ekspresivnim potezima boje koji oblikuju kulise kojima dominiraju, potezom i bojom, razigrani likovi individualnih osjećanja, preokupacija i situacija u kojima se nalaze.


Dojam koji stječem gledanjem Tuđinih slika je da je njegovo slikarstvo ili „Njegov način“ ogledalo života, puls emocije i ulovljenog trenutka svakodnevnice koja ga zanima, koju analizira i uvjerljivo izvlači njene vrhunce tj. momente koji ga inspiriraju. Umjetnost je to koja je puna doživljaja, koja na autentičan način iz slojevitosti i dubine života približava njegovu bit površini, gdje je promatraču data na uvid, na uživanje u ljepoti postojanja, u jednostavnosti emocije, situacije i odnosa. Tuđina umjetnost ocrtava se u nepretencioznom likovnom izrazu koji slavi život. Stječem dojam kako je vrijednost njegove umjetnosti u oslobađanju od suvišnoga, kako platna tako i promatrača, koji neopterećeni kanonima likovnog izraza i detaljnije figuracije slobodno egzistiraju- platno slobodno zrcali umjetnikovu viziju, a promatrač slobodno proživljava emociju koju slika prenosi.

Izložba Vladimira Tuđe traje do 27. srpnja. i idealna je prilika za obogatiti i razveseliti svakodnevnicu veselim koloritom i optimističnim prikazima Tuđinih likovnih preokupacija.

Svečano otvorenje izložbe govorom je obilježio likovni kritičar Stanko Špoljar, autor teksta predgovora u katalogu, koji dobro poznaje Tuđin rad, a otvorenje je na svoj način obilježio i poznati televizijski voditelj Davor Meštar izvedbom pjesme Franka Sinatre „My Way“, koja se je se izvrsno uklopila u Tuđin smisao za humor, ironiju i između ostalog i sam naziv izložbe.


Stanko Špoljar o Tuđinom radu*...


„Među značajne stvaraoce na hrvatskoj likovnoj sceni pripada slikar Vlado Tuđa, prepoznat po osebujnoj figuraciji. Intrigantna je i skulptorska dionica njegovog opusa, zanimljiva po odabranoj ikonografiji i neobičnoj kombinatorici materijala. U slikarstvu Tuđa karakterističnim rukopisom naglašene crtačke provedbe gradi prizore spoja opisanog i asocijativnog. Figure postavlja u stvarni i imaginarni prostor dajući im uloge u malim a objektivno velikim životnim pričama. Izuzetnom crtačkom suverenošću oblikuje Tuđa likove i lica. Mijenja njihovu realističnu potku prema simpatičnoj karikaturalnosti koja u stvorenim situacijama postaje vodilja razumijevanja zgoda u kojima uočavamo i sebe a koje Tuđa neospornom autentičnošću prenosi u djelo. Njegova je to varijanta ekspresionističke stilistike koja uključuje i emotivnost i temperament. Tuđa je s jedne strane senzibilni promatrač svakodnevnice, a s druge lucidni umjetnik bogate mašte. Takav prostor inspiracije rezultirao je slojevitom sadržajnošću, kreativnom sintezom likovnog i literarnog. S uvijek prisutnom notom humornog, dobronamjernošću koja proizlazi iz životne mudrosti.
...
Radosti, tjeskobe i tuge, a to su teme njegovih ostvarenja, svojstvene su svima. Tuđa ih iskreno interpretira, uvjerljivo, da mu moramo vjerovati. Bilježi događanja slikarskom neposrednošću, vibrantnošću geste, kojom figure dobivaju potrebiti vitalitet. Utkan i u velike teme, ali i moguće bizarnosti.
...

Figure egzistiraju u ambijentu mediteranske slikovitosti, a i kontinentalnom krajoliku. Tek nekoliko detalja preciznije određuje zemljopisne lokacije. Brodići, arhitektura, raslinje i poneki karakteristični predmet. Dostatno za pejzažnu uzbudljivost prostora u kojem egzistiraju „domaći“ ljudi. Anatomska uslovljenost i nije previše važna jer lica stilizacijom i deformacijom postaju itekako izražajna. Nose karakterne crte osoba s prostodušnošću stava, ali ponekad i s grčom životnih muka. Ipak Tuđina umjetnost je u prvom redu optimistička, i usprkos godina dječački iskrena.
...

Jaka je mota senzualnog, prizvuk erotskog vidljiv je u oblicima i oblinama putenih aktova, privlačnih žena koje znadu privući pažnju. I motivi sjećanja povijesnog imaju svoje mjesto. Tuđa ih uglavnom interpretira mnoštvom likova u zgusnutosti kadra u kojem ikonografski predložak doživljava brojne obrate. Već samom impostacijom figura i rasporedom cjeline može se iščitati ideja. A i praćenjem crtačke strukture. Uočavanjem tijeka obtisnih linija, njihovim umnožavanjima, prepletom. Otkriva se Tuđin crtački nerv, neposrednost i htjenje da bujicu u sebi prenese u bujicu oblika. Koji naviru, ali su i disciplinirani kompozicijskim uravnoteženjem. Čitava slika pulsira, boja ima svoju napetost, zvučnost kromatskog kroz linije i plohe, ritmički odmjerene površine. Likovnog okvira za uprizorenje začudnošću doživljenih. Vrijednosti Tuđine umjetnost koju treba respektirati. Poradi dojmljivosti, zrelosti i svježine.“


O Tuđi*...


Vlado Tuđa (rođen 6.ožujka 1951. godine, u Zagrebu) 1970. godine otišao je u Rotterdam gdje je studirao slikarstvo na nizozemskoj Academie van beeldende kulsten Rotterdam. Izlagao je na 22 samostalne i preko 25 skupnih izložbi u Nizozemskoj, Danskoj, Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Rusiji.


U Nizozemskoj je okupio svoju Likovnu grupu četvorice (četiri nacije) i s njima izlaže.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: 1980. godine na III Smotri Likovnog stvaralaštva dobio je II nagradu grada Zagreba; 1986. godine osvojio je I nagradu za slikarstvo (Likovno stvaralaštvo radnika grada Zagreba); Priznanje Večernjeg lista; dugogodišnji je davalac svojih djela u humanitarne svrhe; ilustrator raznih časopisa i novina.

*(preuzeto iz izložbenog kataloga)

Nema komentara:

Objavi komentar