nedjelja, 26. lipnja 2011.

Izložba Mirona Milića “Stjerani u kut”


U Galeriji PM u Zagrebu 17. lipnja otvorena je izložba crteža likovnog umjetnika Mirona Milića, a nosi naziv "Stjerani u kut”. Riječ je o izložbi 7 crteža koji su nastali u tehnici drvenih bojica, a gotovo u formi plakata prikazuju životinje, uz čiji se prikaz nadovezuju zanimljivi ironični naslovi. Premda se je izložba prema riječima Mirona prvotno trebala smjestiti u Galeriji Karas, na kraju je mjesto našla u kružnoj dvorani Galerije PM, koja izvrsno odgovara konceptu izložbe.

O tome kako je došlo do ideje za izložbu Miron kaže sljedeće: “Ljubav prema životinjama i crtanju životinja jedna je od mojih najstarijih opsesija, a izložba je nastala i kao svojevrstan hommage dokumentarnim filmovima Davida Attenborougha koje sam gledao kao mali.”

Mirona neki opisuju kao “retro-artista”, a na pitanje kako bi opisao svoj likovni stil kaže slijedeće: “Crtam što sam sebi zamislim, volim crtati sve što volim vidjeti i što je najbliže nekoj vividnoj iluziji, iz želje da zabilježim nešto blizu realnoj dimenziji”.

Izložba osim uistinu sjajnih crteža predstavlja odličan i ironičan pogled na odnos čovjeka prema  životinjama. Taj odnos karakterizira čovjek koji često životinjama nepromišljeno pridodaje atribute kojima se one smještaju na nezasluženo mjesto. Taj isti čovjek istovremeno potiskujuje realno-negativne atribute i sklonosti vlastite “više” vrste. Na pitanje što je izložbom htio postići Miron jednostavno kaže- “Potaknuti ljude na razmišljanje”. Izložba “Stjerani u kut” izvrsna je prilika da  posjetitelji razmišljaju o životinjama i čovjeku na način kakav do sada vjerovatno nisu.

Neka od autorovih razmišljanja vezanih za koncept izložbe poticajna su uvertira za razmišljanje o odnosu čovjeka i životinja na koje će posjetitelji izložbe biti potaknuti.

Miron: “Strah od napada pojedinih divljih životinja na ljude stoljećima je u narodnoj i znanstvenoj literaturi od njih stvarao utjelovljenje zla i nesreće. Nerijetko su se ljudima, kako bi slikovitije opisali prepredenost i svirepost ponekih ljudi, pridavala životinjska imena ili osobine. Tijekom vremena, pojedine su životinje došle na toliko loš glas da im je pretjeranim izlovljavanjem ili pukim istrebljivanjem prijetio potpuni nestanak iz njihovih staništa.

Vuk, tigar, jaguar i medvjed su možda najpoznatiji primjeri ljudskog bezumlja i želje za uništavanjem svega što se neda pripitomiti.

Crteži iz ove serije zamišljeni su kao hommage životinjama koje za razliku od većine drugih životinja, nemaju u potpunosti strah pred ljudima i ne prezaju napasti ih, a ponekad ih i ubiti.

Nije riječ o glorifikaciji sirove snage, odmazde za ljudska djela ili lude odvažnosti tih bića, već prikaz njihove ljepote i urođenog otpora koji usko korespondira sa slobodarskim navadama ljudi. One su svojevrsni “kontra-evolucionari” jer svojim ponašanjem prkose potpunoj dominaciji i razvoju čovjeka kao jedinog vladara planete. Kažem svojevrsni zato što se za razliku od ljudi koji se bore protiv korumpiranog i nehumanog sistema tijekom cijele povijesti čovječanstva, i kojima ponekad i uspije svrgnuti despotsku i uspostaviti miroljubljiviju i pravičniju vlast, one su osuđene na propast ako se usprkose ljudskoj dominaciji.

Antropomorfni aspekt je u tekstualnim porukama koje se nalaze na crtežima i koji o subjektima stvara “namjerno lošu” sliku izjednačavajući ga tako s čovjekom kojemu je možebitno osveta i zloća prirođena. Njihove su izjave i prijetnje uzaludne, tragi komične, “izgovorene” iz straha i samoobrane, no svejedno imaju težinu i stvaraju situaciju u kojoj o pojedinoj životinji ne razmišljamo kao o agresoru, već kao o veličanstvenoj životinji koja više nema kamo i to je sve što joj preostaje.”

Izložba Mirona Milića otvorena je do 3. srpnja, radnim danom od 11 do 19 sati, vikendom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom izložba je zatvorena.

Nema komentara:

Objavi komentar