četvrtak, 12. srpnja 2012.

Četvrti hrvatski biennale ilustracije

Shaun Tan- "Ponosni roditelji"
Novi bienale ilustracije ponovno se smjestio u Galeriji Klovićevi dvori. Izložbi su se odazvali autori iz cijelog svijeta od Australije, preko češke pa sve do Urugvaja. Među njima su australski umjetnik Shaun Tan dobitnik memorijalne nagrade Astrid Lindgren za 2011. godinu, Renáta Fučíková, češka ilustratorica i sudionica simpozija posvećenog ilustraciji u Bratislavi 2011. godine, Iku Dekune japanska ilustratorica koja živi i radi u Pragu,  dobitnica nagrade BIB-a 2003. godine, Linda Wolfsgruber iz Beča, Eva Montanari iz Riminija, te mnogi drugi.

Prema riječima autorice izložbe Koraljke Jurčec Kos, ove godine se, među ostalim pitanjima procjene kvalitete i broja poslanih radova, prosudbenoj komisiji nametnulo i pitanje analize socijalnog konteksta u kojem neki prijedlog za ilustraciju nastaje -  bio to prijedlog za knjigu, dječju, novinsku ili reklamnu ilustraciju, ili pak realizacija umjetničkog koncepta.

Prosudbena komisija od oko tristo pristiglih radova (80 autora prijavilo se iz Hrvatske) odabrala je 105 autora iz cijelog svijeta, i njihove najbolje predložene radove u različitim tehnikama. Među izabranim autorima ponovo se istaknuo velik broj mladih umjetnika, čiji trenutni profesionalni status nije isključivo vezan uz ilustraciju, niti uz određenu nacionalnu selekciju.

Nikolina Novosel- "Zebra u kadi"


Jedna od članica prosudbene komisije Ranka Javor u povodu žiriranja zapisala je da je 4. HBI, s 80 prijavljenih hrvatskih autora potvrdio da interes hrvatskih umjetnika za izložbu ne jenjava i da se uz već afirmirane autore, svake godine javlja i veći broj mladih. Tome je prema njenom mišljenju znatno doprinijela koncepcija biennala na koji se ilustratori mogu prijaviti sa radovima koji ne moraju biti objavljeni, a zastupljene su sve vrste ilustracije: dječja, knjižna, novinska i reklamna ilustracija. Tvrdi da kao važnu značajku HBI treba istaknuti sveobuhvatno sagledavanje  i valorizaciju hrvatske ilustratorske scene”.

* Izvor: http://www.galerijaklovic.hr/izlozba.aspx?id=58


Nema komentara:

Objavi komentar