petak, 2. prosinca 2011.

Zdenko Bašić - Hrvatski Tim BurtonVile, vilenjaci, stare bajke i priče iz davnina obavijene sanjivošću, suzdržanom toplinom, sjetom i energijom. Radove mladog umjetnika Zdenka Bašića otkrila sam sasvim slučajno. Bilo da je riječ o animacijama, ilustracijama ili nekoj drugoj medijskoj tehnici, već na prvi pogled oduševili su me svojim likovnim umjećem i kreativnošću.
Prikaz likova uronjenih u ambijent koji se međusobno prožimaju, kao da inspiraciju pronalaze jedno u drugome, a prizivaju romantične i eskapističke misli o simbiozi čovjeka i prirode, o utočištu duša sklonih lutanjima prostranstvima podsvjesti, imaginarnog...
Svijet u kojemu se isprepliću niti nježne i prividne hladnoće, sentimentalnosti, topline i suptilne tame. Prikazi nadrealne prirode i života u kojoj zajedno plešu stvarnost i fikcija, čovjek i duša sa začudnim bićima, otkrivajući nam jedan svijet onkraj uma, ono nevidljivo... Prostranstvo koje se pruža iza ruba opipljivog, vidljivog i čujnog.Gledajući kroz Zdenkovu kreativnu špijunku, uranjamo u prirodu u kojoj sve izvire i u kojoj sve nestaje. 


"Priča o snijegu- ON"


*Biografija:

Zdenko Bašić je rođen 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10-minutnim lutka filmom “Priča o snijegu – Anđeli u snijegu”, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.

Autor je “Vještičjeg Ureda”, ambijetalno-kostimografskog projekta koji se održavao za vrijeme karnevala u Zagrebu i Samoboru 2000. i 2001. godine.

Pored animiranog filma, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko knjiga za djecu, među kojima i najnovija hrvatska izdanja klasika poput Andersenovih i Grimmovih bajki u nakladi Sretne knjige. Za istu izdavačku kuću dizajnirao je naslovnice nekoliko udžbenika i priručnika za niže razrede osnovnih škola. Ilustracije objavljuje i u dječjim časopisima Zvrk, Zvrkov Prvi Razredić i JO-JOO.


Od 2004. godine surađuje s kazalištem “Merlin” kao kostimograf, scenograf i dizajner.

Uvršten je u Katalog hrvatskih ilustratora.

SKUPNE IZLOŽBE:
• “-35”, izložba mladih hrvatskih ilustratora. Interliber, Zagrebački Velesajam, 2005
• Izložba Studenata odsjeka za animirani film i nove medije, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2006.
• First Imam Ali International Painting Symposium, Teheran, 2007.
• The 13th International Symposium of Painting in Patince, Slovačka, 2007.
• LIMES Gallery, Komarno, Slovačka, 2007.
• Izložba hrvatskih umjetnika, Biennale ilustracije u Bratislavi, 2007.
- izložba Lutka u ilustraciji i animiranome filmu, Zagreb, Festival ilustracije u Fužinama, Sarajevo, 2008/9. godine
- Izložba hrvatskih umjetnika na Biennalu ilustracije u Bratislavi, 2009.SAMOSTALNE IZLOŽBE:
• Galerija Vladimir Nazor, Zagreb, 2007.

NAGRADE:
• Treća nagrada na Prvom hrvatskom bienalu ilustracije, Klovićevi dvori, Zagreb, 2006.
• Ovca u kutiji - nagrada Autorske kuće za najbolju slikovnicu „Priče o čokoladi“ 2006.g. (od stručnog i dječjeg žirija).
• nagrada Kiklop za najbolje grafičko oblikovanje u 2006.g. za slikovnicu „Priče o čokoladi“
• uži izbor ilustratora predloženih za Nagradu Grigor Vitez 2005.
- nagrada Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu Priče iz davnina i Novela od stanca, 2008. godine
- nagrada ULUPUH-a za najboljeg mladog umjetnika, 2009.

Dobitnik je subvencije Ministarstva kulture RH za projekt slikovnice o vilama i vilenjacima, 2007. pod radnim nazivom «Sjeverozapadni vjetar».

Od 2006. godine surađuje s The Brigh Agency u Londonu i s drugim engleskim izdavačima.

2009. godine završava 13-minutni animirani film “Guliver” subvencioniran od Ministarstva kulture RH, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Hrvatskoga audio-vizualnog centra. Film je premijerno prikazan u lipnju 2009. godine u kinu Movieplex u zagrebačkom Kaptol centru, a svoju prvu projekciju izvan RH imao je u Sarajevu u studenome iste godine, u sklopu ULUPUH-ove izložbe "Lutka u ilustraciji i animiranome filmu" u galeriji Collegium artisticum. Iste godine autor završava 5-minutni animirani glazbeni film za Giboonijevu pjesmu "Žeđam" prema motivima iz istog filma. Link: www.guliver2009.com

Godine 2007. primljen je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika - HZSU.

Član je ULUPUH-a od 2006. godine.*(preuzeto s http://www.ulupuh.hr/hr/straniceclanova.asp?idsekcije=16&idclana=876)

Nema komentara:

Objavi komentar